måndag 21 december 2015

När hundarna kommer av Jessica Schifauer

1995 dödades en fjortonårig pojke av några nynazister. Jessica Schiefauer växte upp nära det samhälle där det hände och även om den här boken handlar om andra människor och ett annat brott har boken sin utgångspunkt där. Våldet mot John Hron, var kommer ett sånt våld ifrån? Idag tjugo år senare har det åter flammat upp i till exempel Trollhättan. Det är en sorgligt aktuell bok som med all rätt tilldelades årets Augustpris.
Men När hundarna kommer är inte bara berättelse om våld. Framförallt är det en berättelse om kärlek. Det är en berättelse om när Isak och Ester träffar varandra och blir kära. Och det råkar sammanfalla med att Isaks lillebror slår ihjäl en annan människa.
Ester är ingen sån killar brukar bli kära i. När Isak drabbar henne går hon fullständigt upp i deras kärlek, till slut så mycket att Isak känner sig kvävd. Att läsa om hur Ester gör avkall på sig själv för att bli älskad är plågsamt. Jag önskar henne stolthet.
Esters önskan om att få vara viktigast för Isak är parallell med den längtan lillebror Anton har efter att någon skall se honom. Han möter en äldre kille som fängslar honom. Han gör Anton till sin avbild. Plötsligt är Anton en av de där skinnskallarna som lyssnar på Ultima Thule och klottrar hakkors på husväggar. En av dem som skriker bögdjävel. Anton är full av känslor som han inte vet hur han skall hantera. Full av längtan och frustration och ilska. En dag tar ilskan överhanden och en jämnårig pojke dör.
Familjen slås sönder och Isak klarar sig inte längre utan Ester. Esters kärlek och Esters kropp ger honom tröst och äntligen får Ester det hon längtat efter. Att Isak behöver henne.
Jag får svårt att andas när jag läser. Det är så starkt och så fruktansvärt bra. Sällan har jag läst en så innerlig beskrivning av den första kärleken, eller så fint om den första erotiken. Det i början trevande nervösa och sen jublet och kåtheten.
Inte heller kan jag minnas att jag läst en ungdomsroman förut som slår mig så skoningslöst i magen och inte väjer för det allra nattsvartaste; när barn dödar.
Det här är en otrolig viktig bok som alla måste läsa. Den borde vara obligatorisk läsning i skolan. Läs den och sök i din närhet efter en Anton och gör något innan det är försent. Innan våldet tar över. Innan hundarna kommer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar